Clock icon Bolnica Rovinj
Radno vrijeme: ponedjeljak - petak: 7:00 - 15:00 sati
prijemni@bolnica-rovinj.hr+385 (0)52 537 124

Neurologija

O neurologiji

Neurologija je grana medicine koja se bavi proučavanjem bolesti živčanog sustava. Specijalist neurologije je liječnik koji je specijaliziran za procjenu, dijagnosticiranje i liječenje bolesti živčanog sustava.

 

Živčani sustav dijeli se na dva dijela:

 • središnji živčani sustav: mozak i leđna moždina
 • periferni živčani sustav: od izlazišta živaca iz leđne moždine do samog mišića

 

U neurološke bolesti spadaju:

 • cerebrovaskularne bolesti (infarkt mozga, moždano krvarenje)
 • glavobolje (migrena, tenzijska glavobolja, cluster glavobolja)
 • bolni sindromi (križobolja, išijas, cervikobrahijalni sindrom)
 • neuropatije (dijabetičke, kompresivne – sindrom karpalnog kanala)
 • miopatije
 • epilepsije
 • neurodegenerativne bolesti
 • demencije
 • demijelinizacijske bolesti

 

Najčešći simptomi zbog čega su pacijenti upućeni neurologu su glavobolje, mišićna slabost, trnjenje i bol ekstremiteta, vrtoglavica, smetnje pamćenja i ponašanja, tremor, smetnje pokreta, smetnje hoda, gubitak svijesti, smetnje osjeta dodira, mirisa, vida, okusa i drugi.

Dijagnostičke metode

EMNG (elektromioneurografija)

Neurološki dijagnostički postupak kojim procjenjujemo stanje perifernog živčanog sustava i mišića, a koji pregled se sastoji od dva dijela: ispitivanja brzine provođenja živaca i ispitivanja mišića na rukama i nogama.

Za ispitivanje živaca koriste se električni impuls na određenim točkama ruku i nogu čime dobijemo vrijednosti brzine kojom taj impuls putuje po živcu što nam govori o stanju živca; iglenom elektromiografijom (stavljanje sterilne iglice u mišiće ruku i nogu ) dobivamo podatke o električnoj aktivnost mišića i živaca, a rezultati nam daju specifične informacije o opsegu ozljede živaca ili mišića.

EMNG je neophodna pretraga u određivanju uzroka nastalih tegoba koje mogu biti posljedica raznih promjena u leđnoj moždini, perifernim živcima, na spojnici perifernog živca i mišića ili u samom mišiću.

EMNG koristimo u mnogim vrlo čestim stanjima poput križobolje, išijasa, bolova u vratu, cervikobrahijalnog sindroma, trnjenja ekstremiteta kod različitih vrsta perifernih oštećenja živaca (neuropatija), (npr. dijabetička neuropatija, kompresivne neuropatije kao npr. sindrom karpalnog tunela), raznih traumatskih oštećenja perifernih živaca, slabosti mišića (miopatija) i dr.

 

Color Doppler Flow Imaging karotidnih i vertebralnih arterija

Neurosonološka, dijagnostička metoda kojom se prikazuju karotidne i vertebralne arterije i mjeri protok krvi kroz njih. Pretraga je bezbolna, neinvazivna i idealna za kontinuirano praćenje promjena krvnih žila. Ovom metodom prikazuje se tijek krvne žile, kvaliteta njezine stijenke, brzina i smjer protoka krvi te stupanj začepljenja krvne žile.

Prije pregleda potrebno je osloboditi vrat od predmeta koje otežavaju pristup ciljanim arterijama poput ogrlica ili ovratnika. Pregled se izvodi dok pacijent leži na leđima, postavljajući na vrat sondu koja koristi ultrazvučne valove za prikaz karotidnih i vertebralnih arterija i protoka krvi na monitoru.

Važnost ove pretrage je na vrijeme detektirati i pratiti promjene na krvnim žilama koje mogu uzrokovati moždani udar - drugi uzrok smrtnosti i prvi uzrok invaliditeta u svijetu. Color Doppler Flow Imaging karotidnih i vertebralnih arterija potrebno je učiniti:

 • kada je netko već imao moždani udar,
 • kod prolaznih ishemijskih napadaja (TIA),
 • amaurosis fugax,
 • za praćenje ranije operiranih karotidnih arterija (trombenarterektomija, stent),
 • pacijenti sa suženim drugim arterijama (koronarna bolest, ostale arterije),
 • pacijenti sa faktorima rizika za nastanak vaskularnih bolesti (šećerna bolest, arterijska hipertenzija, pušenje, hiperlipoproteinemija).

Pretragu radi specijalist neurologije koji potom analizira učinjene snimke te ih individualno tumači pacijentu ovisno o postojećim neurološkim tegobama ili potrebi preventivnog djelovanja.

Naš tim

Barbara Zadković Neurologija Bolnica Rovinj Naš tim

Barbara Zadković

dr. med., specijalist neurologije
SAZNAJ VIŠE
Matija Sošić Bolnica Rovinj Naš tim

doc. dr. sc. Matija Sošić

dr. med., specijalist neurologije
SAZNAJ VIŠE
Doktor ikona

Kontaktirajte nas!

Saznajte detalje o uslugama i smještaju
KONTAKT
Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" Rovinj-Rovigno
Luigi Monti 2 52210 Rovinj, Hrvatska
 
Zagrebačka banka d.d.
SWIFT CODE:ZABAHR2X
IBAN: HR6023600001101240969
OIB: 06628576557
Clock icon Bolnica Rovinj
Radno vrijeme: ponedjeljak - petak: 7:00 - 15:00 sati


ravnateljstvo@bolnica-rovinj.hr
+385 91 633 3014

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram