Clock icon Bolnica Rovinj
Radno vrijeme: ponedjeljak - petak: 7:00 - 15:00 sati
prijemni@bolnica-rovinj.hr+385 (0)52 537 124

O nama

O bolnici

Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" Rovinj – Rovigno suvremeni je zdravstveni centar za rehabilitaciju i liječenje bolesnih stanja lokomotornog sustava fizikalnom medicinom. 

Bez obzira na stupanj invaliditeta i životnu dob te jesu li vaše tegobe nastale kao posljedica ozljede ili oboljenja, naš stručni tim pomoći će vam da boravak u našoj ustanovi maksimalno iskoristite za poboljšanje svojeg zdravstvenog stanja. Nudimo dijagnostiku i programe pred- i post- operativne rehabilitacije, terapije za akutna i kronična bolna stanja te programe rehabilitacije i preventive za grupe, sportaše i rekreativce, kao i sve druge građane koji imaju bilo kakve tegobe s mišićno–koštanim sustavom ili samo žele preporučenom terapijom unaprijediti svoje zdravlje.

Saznajte više o nama i djelatnostima naše bolnice ovdje

Bogati sadržaj

Plaža

U sklopu bolničkog kompleksa nalazi se jedinstvena medicinsko-terapeutska plaža koja omogućuje ulazak i izlazak u more osobama s invaliditetom. Tijekom ljetnih mjeseci omiljeno je okupljalište pacijenata bolnice, ali i građana i posjetitelja grada Rovinja kojima je potreban prilagođeni i/ili asistirani ulazak u more.

Plaža ima tri rampe, ovisno o razini samostalnosti pacijenta: Spust A i B su isključivo za osobe koje borave u bolnici i imaju pregled liječnika i karton. Spust A namijenjen je osobama koje transfer rade uz pomoć fizioterapeuta te su pregledane od strane liječnika i imaju karton na kojem je označeno korištenje mora. Spust B koriste osobe koje mogu samostalno napraviti transfer na kolica za spuštanje u more uz  pomoć trapeza ili asistenciju vlastite pratnje. Spust C namijenjen je korisnicima koji u more mogu ući samostalno (bez asistencije fizioterapeuta) koristeći rampu i vlastita kolica.

Osim kupanja, uživajte i u upijanju sunčevih zraka na ležaljkama koje su dizajnirane na način da budu pristupačne osobama s invaliditetom - stabilne ležaljke od punog drveta visinom odgovaraju osobama s invaliditetom te na taj način olakšavaju transfer. 

Na našoj bolničkoj plaži možete se u potpunosti opustiti i nesmetano uživati u ljetnim radostima, a pritom se osjećati sigurno uz naše radne terapeute koji su vam uvijek na usluzi. 

Pogledajte više fotografija bolničke plaže u galeriji u nastavku.

Okoliš bolnice

Bolnica Rovinj smještena je na poluotoku Sveta Pelagija sjeverno od grada Rovinja. Bolnica je okružena mediteranskom borovom šumom i mediteranskim biljem, a duž cijelog poluotoka nalaze se staze i šetnica s pogledom na grad Rovinj. Okoliš bolnice idealno je mjesto za aktivno provođenje slobodnog vremena u prirodi, udisanje svježeg zraka, uživanje u zrakama sunca i blagotvornoj mediteranskoj klimi.

U sklopu bolnice postoji i terapeutski park - vanjski poligon za vježbanje na otvorenom, gdje možete u slobodno vrijeme samostalno raditi na vlastitoj mobilnosti i snazi.

Kako biste se opustili, pridružite se grupnim vježbama disanja na otvorenom ili jednostavno popijte kavu s pogledom na more i uživajte u predivnom rovinjskom zalasku sunca.

Više fotografija okoliša pogledajte u nastavku.

Novi bazenski kompleks

U ožujku 2023. godine otvoren je novi bazenski kompleks na tri etaže površine 3637 kvadrata, te je namijenjen pacijentima ortopedske bolnice, kao i sportašima i rekreativcima.

Veći dio prizemlja zauzima gradski odnosno veliki bazen veličine 33,33 x 25,0 m. Gradski bazen je smješten u sjeverozapadnom dijelu zgrade, a uz njega su smještene garderobe s tuševima i sanitarije. Uz površine za korisnike bazena nalaze se i prostori za osoblje, spremište rekvizita i prostorije kluba. Bazen je izveden od nehrđajućeg čelika odnosno inoxa. Korištenje inoxa pri projektiranju i izgradnji bazena ima mnoge prednosti u odnosu na druge materijale koji se tradicionalno koriste. Njegovo korištenje zahtijeva puno manje kemikalija za održavanje sanitarne ispravnosti vode bazena, te ima dugotrajan vijek uporabe.
 
Bazen ima pomično dno u širini 3 staze i duljine 25,0 m koje se spušta od maksimalne dubine bazena, 2,0 m i podiže do nulte točke. Pomično dno povećava fleksibilnost i funkcionalnost bazena u razne svrhe, jer omogućuje da jedan bazenski spremnik prihvati nekoliko aktivnosti istovremeno ili na različitim dubinama.
 
Osim toga bazen ima ugrađen vodeći sigurnosni sustav detekcije i zaštite korisnika bazena protiv utapanja, AngelEye View. Radi se o inovativnoj softverskoj tehnologiji gdje patentirane podvodne kamere otkrivaju sva kretanja korisnika bazena i šalju obavijesti sigurnosnom osoblju u slučaju nesreće.
 
Drugi dio bazenskog kompleksa čini terapijski bazen dimenzija 12,60m x 6 m s morskom vodom, koji je upravo zbog smanjenih dimenzija radi bolje kontrole fizikalne terapije, namijenjen isključivo pacijentima Rovinjske Bolnice.
 
Radi različitog sastava bazenske vode (slatka i morska) bilo je potrebno podići dvije zasebne strojarnice. Strojarnice su projektirane najsuvremenijim pristupom uz posebnu pažnju na korištenje obnovljivih izvora energije. Tako se za grijanje i hlađenje vode i prostorija koriste toplinske pumpe uz kogeneraciju struja-prirodni plin, te integraciju sa solarnim panelima za grijanje vode.
 
Ostatak dijela bazenskog kompleksa čini dvorana za hidroterapiju u kojoj se nalaze  Hubbard kade namijenjene teže pokretnim pacijentima u kojima se izvode masaža i vježbe, galvanske kupke (struja kroz vodu koja se koristi za razne dijagnoze poput reumatoidnog artritisa, a po potrebi mogu biti dvostanične, trostanične i četverostanične), te kade za podvodnu masažu; kao i potpuno nova dvorana za fizikalne vježbe i provođenje fizikalne terapije površine 180 m2.
 
Vizuale novog bazenskog kompleksa pogledajte u nastavku.

Crtice iz povijesti

Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju “Martin Horvat” Rovinj-Rovigno - Ospedale specialistico per l’ortopedia e la riabilitazione “Martin Horvat” Rovinj-Rovigno smještena je na zapadnoj obali Istre, u gradu Rovinju. Spada među starije ortopedsko rehabilitacijske ustanove, a izgrađena je još 1888. godine. Posjeduje posebno priređenu plažu koju mogu koristiti sve invalidne osobe, neovisno o težini invaliditeta, više sportskih terena kao i natkriveni bazen sa toplom morskom vodom a sve priređeno za invalidne osobe.

Tradicija Bolnice Prim. dr. Martin Horvat datira još iz doba Austro – Ugarske. Zbog blagotvorne mediteranske klime i pozicije na poluotoku Sv. Pelagija, od svog osnutka bila je atraktivno morsko lječilište za koštane bolesti tadašnje europske aristokracije. Prvi bolnički paviljoni svečano su otvoreni u nazočnosti nadvojvotkinje Marije Terezije 22. svibnja 1888. Naime, bolnički kompleks izgrađen je pod pokroviteljstvom Marije Terezije, a na poticaj bečkih liječnika, naročito prof. Luigija Montija koji je bio i prvi bolnički ravnatelj.

"Maria Theresia Seehospitz" isprva je bilo morsko klimatsko lječilište za djecu s koštanim problemima koja su dolazila iz svih krajeva Austro - Ugarske Monarhije, no ubrzo uz pacijente pristižu i drugi posjetitelji iz Austrije, Njemačke, Rusije pa je njezino otvorenje označilo i službeni začetak razvoja turizma u Rovinju. Krajem 19. stoljeća djelatnost bolnice proširuje se na ortopediju te se već obavljaju i prve ortopedske operacije. Bolnički kompleks paviljonskog tipa znatno je povećan 1909., a dvije godine potom, bilježi i više od 500 pacijenata. U to vrijeme ravnatelj postaje primarijus Enoch Zadro (1909. do 1947.). Nakon prvog svjetskog rata ortopedija postaje ključna djelatnost bolnice. Jedna od istaknutih osoba koje su ostavile neizbrisiv trag u dugoj povijesti bolnice je prim. dr. Martin Horvat, koji je bio ravnatelj od 1949. do 1972., a čije ime ova ortopedska ustanova i danas nosi.

Stoljetna reputacija lječilišta i idealnog mjesta za odmor i ortopedsku rehabilitaciju, osigurali su vjernost austrijskih pacijenata koji su i u najtežim vremenima sa zadovoljstvom koristili bolničke usluge, prvenstveno temeljem dugoročnog ugovora s austrijskim osiguravateljem AUVA. Naime, sredinom 90- tih ukinuta je djelatnost kirurgije te su drastično bili smanjeni kadrovski i smještajni kapaciteti što je gotovo dovelo u pitanje opstanak ustanove. Može se reći da su teška vremena uspješno premošćena jer Bolnica Prim. dr. Martin Horvat danas radi punim kapacitetima, ima stabilno pozitivno poslovanje i značajne razvojne projekte.

Video

Pogledajte promo video kako biste saznali više o nama.
Doktor ikona

Kontaktirajte nas!

Saznajte detalje o uslugama i smještaju
KONTAKT
Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" Rovinj-Rovigno
Luigi Monti 2 52210 Rovinj, Hrvatska
 
Zagrebačka banka d.d.
SWIFT CODE:ZABAHR2X
IBAN: HR6023600001101240969
OIB: 06628576557
Clock icon Bolnica Rovinj
Radno vrijeme: ponedjeljak - petak: 7:00 - 15:00 sati


ravnateljstvo@bolnica-rovinj.hr
+385 91 633 3014

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram