Clock icon Bolnica Rovinj
Radno vrijeme: ponedjeljak - petak: 7:00 - 15:00 sati
prijemni@bolnica-rovinj.hr+385 (0)52 537 124
Datum objave: 8. travnja, 2024.

Povećanje učinkovitosti zgrada pomoću toplinskih pumpi voda-na-vodu: Vodič za toplinske pumpe iz mora

Toplinske pumpe postaju sve popularnije rješenje za grijanje i hlađenje, koristeći princip premještanja topline s izdašnog izvora do potrebnog ponora na učinkovit način [1]. Među različitim vrstama, toplinske pumpe voda-na-vodu se ističu svojom sposobnošću izvlačenja topline iz izvora niske temperature vode i isporuke na više temperature vodenih tokova, što ih čini svestranim rješenjem za stambene, komercijalne i industrijske primjene [1] [2]. Posebno, toplinske pumpe mora, kategorija obnovljivog grijanja, koriste morsku vodu za prijenos topline za kontrolu temperature zgrada, što pokazuje inovativan pristup iskorištavanju prirodnih resursa [3] [4].

Ovaj članak će se detaljno baviti mehanikom toplinskih pumpi voda-na-vodu, ističući besprijekorno integriranje toplinskih pumpi voda-na-vodu u hidronične sustave ili s jedinicama ventilator-konvektora, kao i jedinstvene prednosti sustava temeljenih na morskoj vodi [2]. Istraživanjem operativnog okvira, ključnih komponenti i raznolikih prednosti uključujući energetsku učinkovitost i ekološku prihvatljivost, čitatelji će dobiti sveobuhvatne uvide u maksimiziranje učinkovitosti zgrada s ovim sustavima [6] [7]. Osim toga, bit će temeljito razmotrena stvarna primjena, izazovi i budući izgledi toplinskih pumpi voda-na-vodu i mora, pružajući zaokruženi vodič o iskorištavanju ovih tehnologija za održivo upravljanje zgradama. Razumijevanje Toplinskih Pumpi iz Mora Razumijevanje učinkovitosti i ekoloških koristi toplinskih pumpi iz mora počinje s prepoznavanjem njihovih osnovnih operativnih načela:

Čimbenici Učinkovitosti:

 1. Veća Učinkovitost od Toplinskih Pumpi Zrak-Zrak: Toplinske pumpe voda-na-vodu (TPVV) općenito su učinkovitije od svojih zrak-izvornih pandana zbog veće gustoće i toplinske provodljivosti vode [8].
 2. Stabilni Izvori Temperature: Korištenje vodnih izvora poput mora, koji imaju relativno stabilne temperature, poboljšava učinkovitost i performanse TPVV-a [8] [4].
 3. Povećanje Energetske Učinkovitosti: Toplinske pumpe mora imaju prosječan potencijal za povećanje energetske učinkovitosti od 24,2%, što ih čini superiornim izborom za obnovljive sustave grijanja [4].

Ekološke Prednosti:

 1. Operacija Bez Emisija: Za razliku od konvencionalnih sustava za grijanje, toplinske pumpe mora ne ispuštaju štetne plinove ili onečišćenja, što doprinosi čišćem okolišu [4].
 2. Održive i Obilne: Iskorištavanje toplinske energije morske vode, ove pumpe su obnovljive, obilne i ekonomična rješenja za grijanje i hlađenje [4].
 3. Raznovrsnost u Primjeni: Toplinske pumpe mora nisu ograničene samo na stambene objekte već se protežu i na komercijalna i industrijska okruženja, pokazujući svoju prilagodljivost [4].

Iskorištavanjem toplinske energije morske vode, ove pumpe ne nude samo održivu alternativu tradicionalnim metodama grijanja i hlađenja već otvaraju put za inovativne primjene u energetski učinkovitom upravljanju zgradama. Ključne Komponente Toplinskih Pumpi iz Mora Toplinske pumpe izrađene su sa nekoliko ključnih komponenti, od kojih svaka igra važnu ulogu u učinkovitosti i funkcionalnosti sustava:

 1. Razmjenjivač topline:
  • Funkcija: Olakšava prijenos toplinske energije između morske vode i hladnog kruga bez cirkulacije korozivne morske vode izravno kroz sustav [6].
  • Vrste: Koristi materijale otporne na koroziju kako bi osigurali trajnost i učinkovitost u prijenosu topline iz morske vode na rashladno sredstvo [3] [10].
 2. Kompresor i Radna Tvar:
  • Kompresor: Povećava tlak radne tvari, koja se oslanja na električnu energiju, čime se povećava njena temperatura za učinkoviti prijenos topline [3] [10].
  • Radna Tvar: Apsorbira, transportira i oslobađa toplinu kroz svoju cirkulaciju unutar sustava, s njenim točkama ključanja podešenim manipulacijom tlaka [3].
 3. Kontrolni i Regulacijski Elementi:
  • Regulatorni uređaj: Regulira protok radne tvari, koristeći uređaje poput kapilarnih cijevi ili proširnih ventila za održavanje ravnoteže sustava [9].
  • Kontrole tlaka i kontroleri: Osiguravaju da sustav radi unutar sigurnih raspona tlaka i upravljaju cjelokupnom operacijom, uključujući senzore i korisničke sučelja za optimalne performanse [9] [10].

Ove komponente su neophodne za rad toplinske pumpe iz mora, osiguravajući učinkovit prijenos topline i dugovječnost sustava. Kako Rade Toplinske Pumpe iz Mora Toplinske pumpe iz mora koriste toplinsku energiju oceana za učinkovito grijanje zgrada i susjedstava. Ovaj proces uključuje nekoliko ključnih koraka:

 1. Prijenos toplinske energije: Morska voda se usisava u evaporator sustava putem usisne cijevi, gdje se njena toplinska energija prenosi na rashladno sredstvo. To dovodi do isparavanja rashladne tekućine, pretvarajući je u plin [4].
 2. Kompresija i Razmjena topline: Plinovita rashladna tekućina se zatim komprimira, povećavajući njenu temperaturu. Protječe kroz razmjenjivač topline kondenzatora, gdje se njena toplinska energija prenosi na sustav grijanja zgrade. Ovaj korak je ključan za učinkovito zagrijavanje ciljanog područja [4].
 3. Kontinuirani Ciklus za Grijanje i Hlađenje:
  • Visokotlačni rashladni plin, sada u plinovitom obliku, kreće se kroz kondenzator gdje oslobađa toplinu i kondenzira se u tekućinu [3].
  • Ova tekućina visokog tlaka prolazi kroz proširni ventil, smanjujući tlak i temperaturu, pripremajući je za ponovno apsorbiranje topline u evaporatoru [3].
  • Ovaj ciklus pruža stalni izvor grijanja i hlađenja, s faktorom izvedbe sustava značajno većim tijekom prijelaznih godišnjih doba, štedeći energiju [11].

Optimiziranjem koeficijenta izvedbe (COP), toplinske pumpe iz mora pokazuju razine učinkovitosti između 2 i 6, što ukazuje na njihov potencijal za pouzdane i visoko učinkovite instalacije [3]. Prednosti Korištenja Toplinskih Pumpi iz Mora Toplinske pumpe iz mora nude niz prednosti koje značajno doprinose energetskoj učinkovitosti i ekološkoj održivosti:

 • Energetska Učinkovitost i Uštede Troškova:
  • Vrijednosti koeficijenta izvedbe (COP) kreću se između 2 i 6, što ukazuje na visoku učinkovitost pretvorbe energije [3].
  • Mogu dovesti do uštede energije do 50% u usporedbi s tradicionalnim sustavima grijanja, smanjujući operativne troškove, posebno u scenarijima gradske toplinske mreže [3] [10].
  • Dug vijek trajanja od 20-25 godina uz minimalne zahtjeve za održavanjem, osiguravajući dugoročnu ekonomičnost [10].
 • Ekološke Prednosti:
  • Mogu smanjiti emisije stakleničkih plinova do 80% u usporedbi s loživim uljem, doprinoseći ciljevima gradova za neutralnost ugljika [3] [13].
  • Djeluju bez emisija, koristeći obnovljive i obilne morske resurse, i ne ispuštaju otpadnu toplinu u okoliš [4] [10].
  • Pomažu u ublažavanju efekta toplinskog otoka grada, poboljšavajući vanjsku udobnost i otpornost na toplinske valove [14].
 • Operativne i Instalacijske Prednosti:
  • Pružaju stabilne temperature za grijanje, hlađenje i opskrbu toplom vodom, prikladne i za nove i za postojeće zgrade [4] [10].
  • Podržavaju energetsku neovisnost smanjenjem ovisnosti o vanjskim izvorima energije, iskorištavajući konzistentni energetski izvor iz mora [3] [10].
  • Omogućuju zatvoreni sustav koji je tih u radu i poboljšava kvalitetu unutarnjeg zraka, jer se ne oslanja na izgaranje [10]. Stvarne Primjene Toplinskih Pumpi iz Mora Toplinske pumpe iz mora su vidjele uspješnu primjenu u različitim globalnim mjestima, pokazujući njihovu svestranost i učinkovitost. Značajni gradovi koji koriste ovu tehnologiju uključuju Biarritz, Sète, Leucate, Dieppe, Ajaccio, Propriano, Dunkirk, La Rochelle, Lorient, Marseille, Cannes, Fécamp, Barcelona i Boulogne-sur-Mer, prikazujući širok geografski i klimatski raspon primjene [13]. Na otocima, gdje tradicionalni energetski resursi mogu biti oskudni ili skupi, toplinske pumpe iz mora nude održivo rješenje za potrebe grijanja i hlađenja, koristeći obilni lokalni resurs morske vode [13].
 • Inovativna Rješenja: Sustav Enerplage® primjer je inovacije u prevladavanju izazova pri uzimanju morske vode za toplinske pumpe, koristeći prirodno filtriranu morsku vodu pijeskom s plaže, čime se smanjuju investicijski i troškovi održavanja [13].
 • Pionirski Projekti: Energetski sustav Massileo u Marseilleu, Francuska, povezuje stanicu za oporabu energije iz mora u luci grada s toplinskim pumpama koje opskrbljuju toplinu, hladan zrak i toplu vodu eko-distriktu Îlot Allar. Ovaj sustav, pokrenut s 75% obnovljive energije uglavnom iz oporabe topline mora, demonstrira potencijal toplinskih pumpi iz mora u urbanim okruženjima [23]. Projekt Alaska SeaLife Center dodatno ilustrira potencijal toplinskih pumpi iz mora za značajno smanjenje troškova energije i emisija ugljika, s očekivanjima povećane učinkovitosti kako se sustav širi [18]. Ovi primjeri naglašavaju praktične primjene i prednosti toplinskih pumpi iz mora u stvarnim okruženjima, doprinoseći održivosti i dekarbonizaciji napora širom svijeta. Izazovi i Budući Izgledi Iako toplinske pumpe voda-na-vodu, posebno one koje koriste morsku vodu, nude brojne prednosti u energetskoj učinkovitosti i ekološkoj održivosti, industrija se suočava s nekoliko izazova uz obećavajuće buduće izglede:
 • Izazovi u Industriji:
 1. Nedostatak Stručnih Zanata: Složenost uvjetovana toplinskim pumpama zahtijeva viši nivo vještina među zanatlijama, resurs koji je trenutno u manjku [15].
 2. Složenost Sustava Na Bazi Rashladne Tvari: Sustavi na bazi rashladnih tvari dodaju slojeve složenosti hidrodinamika, zahtijevajući specijalizirano obučavanje za pravilnu instalaciju i održavanje [15].
 3. Potreba za Obukom i Preobukom: Prijelaz na instaliranje monoblok zrak-voda toplinskih pumpi zahtijeva značajne napore za prekvalifikaciju, pri čemu trajanje naukovanja može doseći i do dvije i pol godine [15].
 • Prilike i Izgledi:
 1. Rast Tržišta: Sjevernoameričko tržište za zrak-voda toplinske pumpe projicira se da će rasti po CAGR-u od 9,8%, dosežući 227,4 milijuna USD do 2025. godine [15].
 2. Efikasni Timovi za Instalaciju: Suradnički pristup koji uključuje vodoinstalatere, tehničare za rashladne uređaje i električare može pojednostaviti postupak instalacije [15].
 3. Podrška Politike: Poboljšana podrška vlada politike ključna je za prevladavanje početnih prepreka u troškovima i promicanje šireg usvajanja [16]. Ova suprotnost izazova s potencijalom rasta ističe potrebu za zajedničkim naporima u obuci, donošenju politika i suradnji industrije kako bi se u potpunosti iskoristile prednosti toplinskih pumpi voda-na-vodu. Zaključak Kroz ovu istraživanje toplinskih pumpi voda-na-vodu, s naglaskom na pionirskoj upotrebi morske vode, detaljno smo istražili mehaniku, prednosti, stvarne primjene, te trenutne izazove i buduće izglede ovih tehnologija. Istraživanjem mehanizama operacije, ključnih komponenti, i ekoloških i energetskih prednosti, otkrili smo potencijal toplinskih pumpi voda-na-vodu za transformaciju načina na koji se grijanje i hlađenje provode u zgradama širom svijeta. Stvarne primjene u gradovima i ruralnim područjima širom svijeta pokazuju ne samo tehnološku inovaciju, već i praktičnu primjenu koja unapređuje održivost i udobnost. Unatoč izazovima u smislu stručne radne snage i složenosti instalacije, tržište toplinskih pumpi voda-na-vodu pokazuje obećanje, podržavano rastom interesa, politika podrške i suradničkih inicijativa. Kroz suradnju industrije, vlada i stručnjaka, toplinske pumpe voda-na-vodu imaju potencijal postati ključna tehnologija za postizanje ciljeva održivosti i energetske učinkovitosti u budućnosti.

Reference:

[1] - https://www.pmengineer.com/articles/84610-water-to-water-heat-pumps
[2] - https://www.araner.com/blog/what-is-a-water-to-water-heat-pump
[3] - https://www.araner.com/blog/seawater-heat-pumps
[4] - https://www.araner.com/blog/renewable-heating-system-generate-heat-from-sea-water
[5] - https://www.kensaheatpumps.com/water-source-heat-pump/
[6] - https://www.kcaw.org/2014/08/22/heat-pumps-tap-oceans-thermal-energy-to-warm-buildings-neighborhoods/
[7] - https://www.wired.com/story/how-do-heat-pumps-work/
[8] - https://www.quora.com/Why-is-a-Water-Source-Heat-Pump-more-efficient-than-an-Air-Source-Heat-Pump
[9] - https://www.danfoss.com/en-us/service-and-support/case-stories/dcs/components-for-heat-pumps-introduction/
[10] - https://www.energy.gov/eere/amo/articles/industrial-heat-pumps-steam-and-fuel-savings
[11] - https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1179/174602209X427060
[12] - https://www.rpsgroup.com/insights/consulting-uki/the-pros-and-cons-of-heat-pumps-what-you-need-to-know/
[13] - https://www.ecoplage.fr/en/challenges/marine-energy-building
[14] - https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fenrg.2022.913411
[15] - https://www.linkedin.com/pulse/navigating-future-air-water-heat-pumps-challenges-people-ridler
[16] - https://www.iea.org/reports/the-future-of-heat-pumps
[17] - https://www.anthesisgroup.com/insights/technologies-for-a-low-carbon-future-heat-pumps/
[18] - https://juneau.org/wp-content/uploads/2018/04/JCOSSeawaterHeatPumppresentationForumApril112013.pdf
[19] - https://www.worldpumps.com/content/news/nrel-research-details-the-benefits-of-heat-pumps/
[20] - https://www.csemag.com/articles/the-benefits-of-using-water-source-heat-pumps/
[21] - https://www.thermalearth.co.uk/water-source-heat-pumps
[22] - https://iea.blob.core.windows.net/assets/2cf6c5c5-54d5-4a17-bfbe-8924123eebcd/TheFutureofHeatPumps.pdf
[23] - https://ec.europa.eu/regional_policy/en/projects/france/sea-water-powered-heating-system-sets-sustainable-example-in-marseille-france
[24] - https://www.menerga-adria.com/blog/2019/10/18/8620/
[25] - https://www.youtube.com/watch?v=QykwWs3L1W8
[26] - https://www.coastalair-tech.com/article/everything-you-need-to-know-about-heat-pump-systems

Doktor ikona

Kontaktirajte nas!

Saznajte detalje o uslugama i smještaju
KONTAKT
Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" Rovinj-Rovigno
Luigi Monti 2 52210 Rovinj, Hrvatska
 
Zagrebačka banka d.d.
SWIFT CODE:ZABAHR2X
IBAN: HR6023600001101240969
OIB: 06628576557
Clock icon Bolnica Rovinj
Radno vrijeme: ponedjeljak - petak: 7:00 - 15:00 sati


ravnateljstvo@bolnica-rovinj.hr
+385 91 633 3014

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram