Clock icon Bolnica Rovinj
Radno vrijeme: ponedjeljak - petak: 7:00 - 15:00 sati
prijemni@bolnica-rovinj.hr+385 (0)52 537 124
Datum objave: 8. travnja, 2024.

Principi funkcioniranja toplinskih pumpi voda-voda: Inovativno rješenje za energetski učinkovito grijanje i hlađenje

Toplinske pumpe voda-voda predstavljaju napredno tehnološko rješenje koje koristi energiju podzemne ili površinske vode za grijanje i hlađenje domova, poslovnih prostora i industrijskih objekata. Ova tehnologija temelji se na principu izmjene topline između vode kao izvora energije i sustava za grijanje ili hlađenje.

Princip rada: Toplinske pumpe voda-voda koriste toplinsku energiju iz vode za grijanje prostora u zimskim mjesecima ili za hlađenje prostora tijekom ljetnih mjeseci. Ovaj proces temelji se na osnovnom termodinamičkom principu da se toplina prirodno kreće od područja veće temperature prema području niže temperature.

 1. Izvor topline:
  Izvor topline za toplinsku pumpu voda-voda je voda koja se nalazi u podzemnom vodonosnom sloju ili površinskim vodama poput jezera, rijeka ili mora. Ova voda ima stabilnu temperaturu tijekom cijele godine, što je ključno za učinkovitost rada toplinske pumpe.
 2. Izvlačenje topline:
  Toplinska pumpa koristi kompresor kako bi izvukla toplinu iz vode. Voda prolazi kroz cjevovode ili izmjenjivače topline koji prenose toplinu na rashladni fluid u toplinskoj pumpi.
 3. Povećanje temperature:
  Kompresor komprimira rashladni fluid kako bi povećao njegovu temperaturu. Kako se pritisak povećava, temperatura rashladnog fluida također raste.
 4. Prijenos topline:
  Toplina koja se generira u toplinskoj pumpi prenosi se u unutarnji sustav grijanja ili hlađenja. Ova toplina koristi se za zagrijavanje prostora tijekom zime ili za hlađenje prostora tijekom ljeta.
 5. Povrat topline:
  Nakon što se toplina prenese u unutarnji prostor, rashladni fluid se ponovno ohladi i vraća u izvor topline kako bi započeo novi ciklus. Ovaj kontinuirani proces omogućuje održavanje ugodne temperature u prostoru uz minimalnu potrošnju energije.

Prednosti toplinskih pumpi voda-voda: Toplinske pumpe voda-voda donose brojne prednosti, uključujući visoku učinkovitost, nisku potrošnju energije, ekološku prihvatljivost te dugoročnu ekonomsku isplativost. Korištenje obnovljivog izvora energije poput podzemne ili površinske vode smanjuje ovisnost o fosilnim gorivima i smanjuje emisiju stakleničkih plinova.

Uz to, toplinske pumpe voda-voda pružaju stabilno i konstantno grijanje ili hlađenje tijekom cijele godine bez obzira na vanjske klimatske uvjete. Ova tehnologija sve više postaje popularan izbor među ekološki osviještenim potrošačima i tvrtkama koje teže smanjenju svojeg ekološkog otiska.

U svjetlu sve veće potrebe za energetski učinkovitim i održivim rješenjima, toplinske pumpe voda-voda predstavljaju inovativnu tehnologiju koja će imati ključnu ulogu u budućnosti grijanja i hlađenja. Njihova fleksibilnost, pouzdanost i ekološka prihvatljivost čine ih idealnim izborom kako za privatne domove, tako i za komercijalne i industrijske objekte.

Zaključak: Toplinske pumpe voda-voda predstavljaju održivo rješenje za grijanje i hlađenje koje koristi obnovljive izvore energije poput podzemne ili površinske vode. Njihov princip rada temelji se na učinkovitom prijenosu topline iz vode u sustav grijanja ili hlađenja, pružajući stabilnu i konstantnu temperaturu unutar prostora tijekom cijele godine. Uz nisku potrošnju energije i minimalni utjecaj na okoliš, toplinske pumpe voda-voda predstavljaju ključno rješenje u ostvarivanju energetske učinkovitosti i održivosti.

No, s obzirom na sve veću potrebu za ekološki prihvatljivim rješenjima za grijanje i hlađenje, toplinske pumpe voda-voda postaju sve popularniji izbor među potrošačima i tvrtkama koje teže održivosti i zaštiti okoliša.

Doktor ikona

Kontaktirajte nas!

Saznajte detalje o uslugama i smještaju
KONTAKT
Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" Rovinj-Rovigno
Luigi Monti 2 52210 Rovinj, Hrvatska
 
Zagrebačka banka d.d.
SWIFT CODE:ZABAHR2X
IBAN: HR6023600001101240969
OIB: 06628576557
Clock icon Bolnica Rovinj
Radno vrijeme: ponedjeljak - petak: 7:00 - 15:00 sati


ravnateljstvo@bolnica-rovinj.hr
+385 91 633 3014

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram