Clock icon Bolnica Rovinj
Radno vrijeme: ponedjeljak - petak: 7:00 - 15:00 sati
prijemni@bolnica-rovinj.hr+385 (0)52 537 124
Datum objave: 8. travnja, 2024.

Proces instalacije vodenih dizalica topline: Učinkovito i održivo rješenje za grijanje

Vodene dizalice topline predstavljaju inovativno rješenje za grijanje koje koristi podzemnu vodu kao izvor toplinske energije. Proces instalacije ovih sustava zahtijeva pažljivo planiranje, stručno znanje i preciznost kako bi se osigurala optimalna učinkovitost i dugoročna pouzdanost.

Priprema terena je ključna prije početka instalacije. Područje na kojem će se postaviti vodene dizalice topline treba biti temeljito pripremljeno. To uključuje čišćenje terena od prepreka, uklanjanje vegetacije te osiguranje pristupa za opremu i radnike.

Izbor lokacije za bušotine je također važan korak. Stručnjaci obavljaju detaljna istraživanja tla kako bi odredili najprikladnija mjesta za postavljanje bušotina. Prilikom odabira uzimaju se u obzir geološke karakteristike terena, pristup podzemnoj vodi te udaljenost od zgrade koja će se grijati.

Nakon odabira lokacija, započinje iskopavanje bušotina. Bušotine se mogu kopati pomoću bušilica ili drugih specijaliziranih alata. Dubina bušotina varira ovisno o lokalnim uvjetima i potrebama sustava, no obično doseže nekoliko desetaka metara.

Postavljanje cijevi za crpljenje podzemne vode je sljedeći korak. Ove cijevi obično su izrađene od polietilena visoke gustoće (PEHD) ili drugih materijala otpornih na koroziju. Cijevi se spuštaju u bušotine i povezuju s crpnim sustavom na površini.

Ugradnja izmjenjivača topline na površini bušotine omogućuje prijenos toplinske energije iz podzemne vode na radni medij koji cirkulira kroz unutarnju jedinicu dizalice topline.

Povezivanje s unutarnjom jedinicom uključuje postavljanje cjevovoda ili kanala za prijenos topline iz bušotina do unutarnje jedinice, gdje se toplina prenosi u unutrašnjost zgrade radi grijanja.

Konačno, nakon završetka instalacije, sustav se testira kako bi se provjerila ispravnost i učinkovitost. Nakon uspješnog testiranja, sustav je spreman za puštanje u rad i korištenje.

Instalacija vodenih dizalica topline zahtijeva stručno znanje i iskustvo kako bi se osigurala pravilna izvedba i optimalan rad sustava. Ovaj proces, iako zahtjevan, omogućuje efikasno i održivo grijanje zgrada, doprinoseći smanjenju potrošnje energije i zaštiti okoliša.

Doktor ikona

Kontaktirajte nas!

Saznajte detalje o uslugama i smještaju
KONTAKT
Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" Rovinj-Rovigno
Luigi Monti 2 52210 Rovinj, Hrvatska
 
Zagrebačka banka d.d.
SWIFT CODE:ZABAHR2X
IBAN: HR6023600001101240969
OIB: 06628576557
Clock icon Bolnica Rovinj
Radno vrijeme: ponedjeljak - petak: 7:00 - 15:00 sati


ravnateljstvo@bolnica-rovinj.hr
+385 91 633 3014

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram