Clock icon Bolnica Rovinj
Radno vrijeme: ponedjeljak - petak: 7:00 - 15:00 sati
prijemni@bolnica-rovinj.hr+385 (0)52 537 124
Datum objave: 24. veljače, 2023.

Obilježavanje Nacionalnog dana edukacijskih rehabilitatora - 1. ožujka

Odlukom Hrvatskog sabora iz 2018. godine, dan 1. ožujka proglašava se Nacionalnim danom edukacijskih rehabilitatora. Ovom Odlukom ističe se značenje i uloga edukacijskih rehabilitatora kao nezaobilaznih stručnjaka u habilitaciji, odgoju i obrazovanu djece i mladih te profesionalnom osposobljavanju i rehabilitaciji osoba s invaliditetom. Svojim znanjem i djelovanjem edukacijski rehabilitatori, ranije poznati pod nazivom defektolozi, uklanjaju predrasude prema djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, ne samo u ustanovi u kojoj djeluju već u cijelome društvu.

Ciljana populacija edukacijskog rehabilitatora su djeca s neurorazvojnim čimbenicima rizika i simptomima rizika; djeca, mladi i odrasle osobe s: intelektualnim teškoćama, teškoćama učenja, ADHD-om, poremećajem iz spektra autizma (PSA), višestrukim teškoćama, motoričkim poremećajima, kroničnim bolestima, teškoćama vizualne percepcije; slijepa, slabovidna i gluhoslijepa djeca, mladi i odrasli; kao i njihovo okruženje.

Područja rada edukacijskih rehabilitatora su rana intervencija u djetinjstvu, odgoj i obrazovanje, osposobljavanje za život i rad, profesionalna rehabilitacija, zapošljavanje i stanovanje, treća životna dob te tranzicije/prijelazi unutar i između sustava (podrške).

Edukacijski rehabilitatori rade sa svim dobnim skupinama ciljane populacije u sustavu odgoja i obrazovanja, socijalne skrbi, zdravstva, profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja, civilnog sektora te samostalnoj djelatnosti.

U društvu koje aktivno potiče inkluziju, edukacijsko-rehabilitacijska djelatnost neizostavna je u djelokrugu zdravstvene skrbi kako bi se procesom probira i rane dijagnostike na vrijeme otkrila razvojna odstupanja kod djece te na vrijeme krenulo s edukacijsko-rehabilitacijskim intervencijama, programima i postupcima.

U Hrvatskoj je zanimanje edukacijski rehabilitator deficitarno te je u sustavu zdravstva zaposleno tek 50-ak edukacijskih rehabilitatora u cijeloj zemlji. Ponosni smo što je upravo naša ustanova prepoznala važnost edukacijskog rehabilitatora kao neizostavnog člana Tima za ranu intervenciju te zaposlila prvu edukacijsku rehabilitatoricu u zdravstvenom sustavu Istarske županije. Zahvaljujući vrijednim sredstvima naše Županije omogućen je i rad još dvije vanjske suradnice – edukacijske rehabiltatorice.

Uz timsku procjenu i dijagnostiku, od kojih ističemo ADOS-2 Opservacijski protokol za dijagnostiku autizma, edukacijski rehabilitatori u našoj ustanovi provode individualne i grupne edukacijsko-rehabilitacijske programe, savjetovanje roditelja te mentorstvo studentima edukacijske rehabilitacije koji stručnu praksu obavljaju u Specijalnoj bolnici Rovinj. 

Doktor ikona

Kontaktirajte nas!

Saznajte detalje o uslugama i smještaju
KONTAKT
Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" Rovinj-Rovigno
Luigi Monti 2 52210 Rovinj, Hrvatska
 
Zagrebačka banka d.d.
SWIFT CODE:ZABAHR2X
IBAN: HR6023600001101240969
OIB: 06628576557
Clock icon Bolnica Rovinj
Radno vrijeme: ponedjeljak - petak: 7:00 - 15:00 sati


ravnateljstvo@bolnica-rovinj.hr
+385 91 633 3014

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram