Clock icon Bolnica Rovinj
Radno vrijeme: ponedjeljak - petak: 7:00 - 15:00 sati
prijemni@bolnica-rovinj.hr+385 (0)52 537 124
Datum objave: 15. ožujka, 2023.

Svečano otvorenje gradskog i lječilišnog bazenskog kompleksa u Rovinju-Rovigno

U utorak, 14. ožujka 2023. godine, otvoren je prvi gradski i lječilišni bazenski kompleks u Rovinju-Rovigno. Riječ je o najvećoj investiciji u sportsko-lječilišnu infrastrukturu koja je omogućila da se rovinjskim sportašima osigura adekvatan prostor za treninge plivača i vaterpolista te istovremeno i daljnje proširivanje usluga Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju «Martin Horvat Rovinj-Rovigno» čije inicijative i napori doprinose rastu i uspjehu same Ustanove.

Prvi je to bazen takve vrste u Hrvatskoj i među nekoliko u cijeloj Europi, s pomičnim dnom na tri staze u inoxu te alarmnim sustavom koji nadzire plivače kako bi se spriječilo utapanje, a sve zahvaljujući investiciji od 68 milijuna kuna koju je u cijelosti osigurao Grad Rovinj-Rovigno.

Svečanom otvorenju prisustvao je Državni tajnik Ministarstva zdravstva izv.prof.dr.sc. Silvio Bašić, dr.med., savjetnik ministrice turizma i sporta Igor Radić, župan Istarske županije Boris Miletić, saborska zastupnica Katarina Nemet, saborski zastupnici Marin Lerotić, Emil Daus, Anton Kliman i Silvano Hrelja, te drugi uzvanici od iznimnog značaja kako za gradski tako i za zdravstveni sustav.

Novi bazenski kompleks

O projektu

Projekt je podrazumijevao gradnju gradskog i lječilišnog bazena s potrebnom infrastrukturom i uređenjem okoliša, na mjestu nekadašnje zgrade bazena, koja se uklonila i na čijem mjestu se izgradila zamjenska građevina. Projekt je započeo 2017. godine, a nositelj je VALBRUNA SPORT d.o.o. u suradnji s Gradom Rovinj-Rovigno i Specijalnom bolnicom za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" Rovinj-Rovigno.

Specijalna bolnica i bazenski kompleks smješteni su na poluotoku Sveta Pelagija sjeverno od starogradske jezgre Rovinja, na građevinskoj čestici veličine 2992 m2 od čega je 2679 m2 pod građevinom, a 313 m2 čini dvorišni prostor. Građevinu čini gradski (veliki) bazen sa slatkom vodom, lječilišni bazen s morskom vodom, prostori za vježbanje i terapije, garderobe, sanitarni čvorovi te ostali sadržaji za korisnike bolnice i vanjske korisnike.

Veći dio prizemlja zauzima gradski odnosno veliki bazen veličine 33,33 x 25,0 m. Gradski bazen je smješten u sjeverozapadnom dijelu zgrade, a uz njega su smještene garderobe s tuševima i sanitarije. Uz površine za korisnike bazena nalaze se i prostori za osoblje, spremište rekvizita i prostorije kluba. Bazen je izveden od nehrđajućeg čelika odnosno inoxa. Korištenje inoxa pri projektiranju i izgradnji bazena ima mnoge prednosti u odnosu na druge materijale koji se tradicionalno koriste. Njegovo korištenje zahtijeva puno manje kemikalija za održavanje sanitarne ispravnosti vode bazena, te ima dugotrajan vijek uporabe.

Bazen ima pomično dno u širini 3 staze i duljine 25,0 m koje se spušta od maksimalne dubine bazena, 2,0 m i podiže do nulte točke. Pomično dno povećava fleksibilnost i funkcionalnost bazena u razne svrhe, jer omogućuje da jedan bazenski spremnik prihvati nekoliko aktivnosti istovremeno ili na različitim dubinama.

Osim toga bazen ima ugrađen vodeći sigurnosni sustav detekcije i zaštite korisnika bazena protiv utapanja, AngelEye View. Radi se o inovativnoj softverskoj tehnologiji gdje patentirane podvodne kamere otkrivaju sva kretanja korisnika bazena i šalju obavijesti sigurnosnom osoblju u slučaju nesreće.

Drugi dio bazenskog kompleksa čini terapijski bazen dimenzija 12,60m x 6 m s morskom vodom, koji je upravo zbog smanjenih dimenzija radi bolje kontrole fizikalne terapije, namijenjen isključivo pacijentima Rovinjske Bolnice.

Radi različitog sastava bazenske vode (slatka i morska) bilo je potrebno podići dvije zasebne strojarnice. Strojarnice su projektirane najsuvremenijim pristupom uz posebnu pažnju na korištenje obnovljivih izvora energije. Tako se za grijanje i hlađenje vode i prostorija koriste toplinske pumpe uz kogeneraciju struja-prirodni plin, te integraciju sa solarnim panelima za grijanje vode.

Ostatak dijela bazenskog kompleksa čini dvorana za hidroterapiju u kojoj se nalaze  Hubbard kade namijenjene teže pokretnim pacijentima u kojima se izvode masaža i vježbe, galvanske kupke (struja kroz vodu koja se koristi za razne dijagnoze poput reumatoidnog artritisa, a po potrebi mogu biti dvostanične, trostanične i četverostanične), te kade za podvodnu masažu; kao i potpuno nova dvorana za fizikalne vježbe i provođenje fizikalne terapije površine 180 m2.

Otvorenje bazena 1
Otvorenje bazena 2
Otvorenje bazena 3
Otvorenje bazena 4
Marko Paliaga, gradonačelnik Rovinja
župan Boris Miletić
Branko Rajko, direktor Valbruna sporta
Marinko Rade, ravnatelj bolnice
previous arrow
next arrow
 
Otvorenje bazena 1
Otvorenje bazena 2
Otvorenje bazena 3
Otvorenje bazena 4
Marko Paliaga, gradonačelnik Rovinja
župan Boris Miletić
Branko Rajko, direktor Valbruna sporta
Marinko Rade, ravnatelj bolnice
previous arrow
next arrow
Doktor ikona

Kontaktirajte nas!

Saznajte detalje o uslugama i smještaju
KONTAKT
Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" Rovinj-Rovigno
Luigi Monti 2 52210 Rovinj, Hrvatska
 
Zagrebačka banka d.d.
SWIFT CODE:ZABAHR2X
IBAN: HR6023600001101240969
OIB: 06628576557
Clock icon Bolnica Rovinj
Radno vrijeme: ponedjeljak - petak: 7:00 - 15:00 sati


ravnateljstvo@bolnica-rovinj.hr
+385 91 633 3014

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram